Kick-off za Meet and Code 2018

Kick-off za Meet and Code 2018: 1.100 programerskih događaja počinju od 6. oktobra!

 Događaji za mlade u preko 500 gradova širom cijele Evrope


Mladi ljudi u 22 evropske države imati će priliku učestvovati u 1.100 programerskih događaja u trajanju od dvije sedmice, koji počinju 6. oktobra kao dio Meet and Code projekta. Događaji su namijenjeni djeci i mladima od 8 do 24 godine a učešće na istim je besplatno.

 

Broj događaja se gotovo udvostručio

Meet and Code 2018, kao i prošle godine, realizira se u toku Evropske sedmice kodiranja – ove godine od 6. do 21. oktobra. U odnosu na prošlu godinu, kada je učestvovalo 15 država, taj broj je porastao na 22 države. Broj događaja i gradova porastao je približno za 80% na 1.100 događaja i 513 gradova. Meet and Code 2018 će se održati u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švicarskoj, Ukrajini te Velikoj Britaniji.

 

Meet and Code želi pokazati kako unaprijediti svijet kroz kodiranje te kako programiranje može jako zabavno. Događaji su podržani grantovima do 500 eura. Inicijativa naročito podržava i osnažuje male, lokalne neprofitne organizacije u svim državama, kako bi učenje o programiranju i novim tehnologijama bilo dostupno svima – što je glavni cilj Evropske sedmice kodiranja.

 

Velik izbor: od osnovih znanja do umjetne inteligencije

Od jednostavnog do kompleksnog, od početnog do naprednog, od prvog koda do LEGO robota – događaji na Meet and Code 2018 su jako raznoliki. Mladi mogu učestvovati u događajima koji objašnjavaju osnovne računarske funkcije ili kako koristiti Word ali također mogu da se prijave za radionice o simulacijskim procesima, programiranju ili umjetnoj inteligenciji.

 

Nazivi događaja oslikavaju raznolikost svijeta tehnologije: Behind the Screens (vol.2), Code Hunt Game, Jezik programiranja, jezik budućnosti, I understand HTML, Mini aplikacije i JavaScript za decu, Scratch radionica, Djevojke u programiranju robotića, Kreativci-Edukativci, Robocode 2018, Arduino Kids, The Code Awakens, ArduiYES, Go green – Go meet and code, Micro:bit learning days, STEM is cool!, Blockchain za osnovnu školi, 3D Printing, Crtajmo CSS-om, Uvod u Python, RasPitaj se – Raspberry Pi radionice, te mnoge druge.

 

Neki događaji, kao što je PRONI škola kratkog filma, ima za cilj, kroz promociju korištenja filma kao alata, ukazati na svakodnevne probleme u društvu te promovisati toleranciju i borbu protiv nejednakosti.

 

Sve Meet and Code događaje možete pronaći ovdje: https://www.meet-and-code.org

 

Ko stoji iza Meet and Code?

Meet and Code organiziran je od strane Haus des Stiftens GmbH u saradnji sa IT portalom Stifter-helfen te partnerima TechSoup Europe. Meet and Code je omogoćen od strane softverske kompanije SAP.